ni kali PERTAMA pn. ie cuba buat kuih2 ni. alhamdulillah BERJAYA dan sedap. tukang kritik pun berpuas hati dengan hasilnya. pasni bolehlah buat lagi.
bahagian bawah :
2 cawan beras pulut
2 1/2 cwn santan cair ( sy guna santan pekat )
1/2 s.teh garam
cara :
1 : basuh & rendam beras pulut beberapa jam sblm masak ( sy rendam 1 jam je )
2 : gaulkan semua bhn & letak dlm loyang
3 : kukus hingga masak ( sy kukus 30 minit je )
4 : bila dah masak, tekankan pulut supaya padat
bahagian atas :
2 cwn santan pekat
1/2 cwn air tapisan pandan
1 s.teh pewarna hijau
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn tepung gandum
2 s.mkn tepung kastad ( sy gn tpg jagung cz xde stok tpg kastad )
1 biji telur ayam
1 s.teh garam ( sy letak sikit je )
cara :
1 : campurkan semua bahan di dalam kuali
2 : panaskan sedikit hingga suam2 je
3 : masukkan ke dalam loyang yg berisi pulut tadi
4 : kukus hingga masak ( sy kukus stgh jam je )
5 : sejukkan dulu baru boleh potong2
resepi intai2 je dari org lain & kumpul2 & modified sendiri pulak. pasni senang nak buat selalu cz sama je mcm org len jual. kuih ni liat2 sikit then disira macam kuih keria tu.
KUIH GEGATAS
bahan :
1 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan tepung pulut
1/3 cawan air
cara :
1 : campurkan kelapa & tepung pulut
2 : uli dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di tangan
3 : buat bentuk yg anda suka & goreng hingga kekuningan @ masak
4 : sira dengan air gula macam kuih keria ye
Tiada ulasan:
Catat Ulasan