Followers

:: Happy Family ::

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Khamis, Mei 23, 2013

hari ibu


hik hik ni adalah kali PERTAMA mama diraikan sempena hari IBU.
tu pun tanpa SENGAJA. siap dapat special GIFT lagi. he3
rupa-rupanya hari IBU ni disambut pada hari AHAD minggu keDUA dalam bulan MEI.

sarung bantal anak2

23 mei 2013 :: khamis :: yellow house
 
ALHAMDULILLAH hari ni tetiba je mama berjaya menyiapkan 4 helai sarung bantal untuk hero-hero kecik. kena bermacam-macam DESIGN cz senang nk diingat + takdelah tertukar-tukar & takdelah yang nak berebut-rebut. padahal sebenarnya guna kain LEBIH2 ( selepas berjaya memotong 4 helai sarung bantal saiz dewasa ). apa-apa pun hero2 sangat SUKA. yg sulung (NAUFAL) siap pilih nak camne.
 
yang mama @ papa @ tetamu punya sambung jahit lain kali lah cz BESAR kan. lambat sikit nak SIAP. he3
 

Selasa, April 30, 2013

1 tahun dah

 
29 april 2013 :: Isnin :: kota puteri
 
ALHAMDULILLAH kami dah setahun duduk di rumah sendiri. rumah ni tak banyak perubahan pun JANJI selesa untuk diduduki sudahlah kan.
yang pasti pokok2 di tepi rumah itu kebanyakannya semakin MEMBESAR.

kehilangan LAGI

28 april 2013 :: Ahad
 
YA ALLAH handphone mama hilang lagi. tak tau hilang di mana. tau2 dah takde dlm sling bag. Sangat2 SEDIH cz mama simpan di dalam sling bag yg berzip & di zip dengan sempurna. 95% kedudukannya dipakai di hadapan. bertambah sedih cz baru guna 4 BULAN & HADIAH hari lahir mama. lepas tu mama baru je SEHARI tukar casing baru. huwaaaa......
 
lebih kurang 4 jam tidak kisah dengan handphone tu cz sibuk berjalan2 + membeli barang2 + takde perasaan nak tengok2 pun handphone tu. last sekali menatapnya masa ambil gambar Prof Dr Muhaya di pesta buku PWTC. keluar dari pwtc kul 5++ then dalam kul 7pm ( selesai shopping barang2 dapur ) baru terpikir nak tengok handphone setelah ternampak cahaya biru dari dalam beg.
 
MENGGELABAH sesangat cz memang TAKDE dalam beg. yg sangat2 kecewa cz dah CUBA berhati2 dengan baik tapi ia HILANG juga. nasib baik HANYA handphone NOTE II tu shj yg hlg. yg lain2 semua masih wujud. masa bila lah ia DICURI cz tak terasa langsung beg ditarik dll. memang ada pergi tandas, surau & masjid tapi takde pulak DENGAR @ nampak ia terjatuh @ terkeluar dari SLING BAG
 
inilah namanya TAKDE rezeki kan. sampai sekarang belum dapat terima HAKIKAT lagi.
 

pesta buku 2013


28 april 2013 :: Ahad :: PWTC

seronok sangat2 cz ni FIRST time dapat g pesta buku yg kat PWTC. sebelum ni asyik tak dapat pergi je. sebelum g sini, g kenduri kawin adik kawan kat GOMBAK so takde lah jauh sangat nak g PWTC. tu yg laju je nak menyinggah. lagipun memang ada buku yg nak dibeli.

sampai dalam kul 2++. terus solat zohor dulu cz agak terlewat kan. senang juga nak cari SURAU & luas juga. walaupun ramai orang tapi still OK lagi keadaannya. then misi untuk meronda diteruskan cz LETIH juga tu nak pusing2.

hurm..... rasa macam ada yg kitorang terlepas kut tak pasti kedudukan gerai2 tu cz ada yg kat dewan, ada yg kat luar, ada yg di tingkat atas so round gitu2 je lah. motif utama mama nak g KARANGKRAF. papa pula nak g TELAGA BIRU. dalam berjalan2 tu ramai juga terjumpa selebriti. yg paling best dapat jumpa Prof Dr Muhaya

dalam kul 5++ kitorang dah malas nak ROUND2 so ambil keputusan untuk balik je.
dapat gak lah menyopping buku2 @ majalah

mama : pelindung panas utk kereta ( lupa nak panggil apa ), 4 buah buku + FREE 1 scarf
papa : sebotol pewangi kereta, sebuah buku tebal + FREE 1 cd
naufal : set mengaji al-baghdadi


gambar graduasi naufal

 
tahun ni AWAL pulak sekolah alif buat sesi bergambar untuk GRADUASI tadika PASTI Darul Ilmi. kali ni mama bayar RM 16.00 utk gbr kelas bersaiz sederhana, gambar ukuran pasport  keping & sekeping gambar seorang bersai besar.
 
kali ni PESAN banyak kali suruh senyum sikit @ happy cz tahun lepas punya gambar memang muka langsung tak CERIA. kali ni kira OK lah. barulah agak berbaloi bila dah buat bayaran.

roti jala

Akhirnya berjaya gak buat roti jala menggunakan acuan 2 lubang yg dibeli. rasanya 2 bln lepas dah BUAT roti jala tapi mama TERLEBIH potong lubangnya so hancus rupa roti jala nya. ntah rupa apa ntah. pehtu bebaru dapatlah g kedai FEVERET mama tu so terus beli lagi sebotol acuannya. semangat giler nak try cz dah dapat rentak camne nak membuatnya kan.
 
 
 
ROTI JALA
 
bahan :
2 cawan tepung gandum
2 cawan air biasa
1 biji telur ayam
1 sudu kecil garam halus
sedikit pewarna yg disukai
 
cara :
- campurkan semua bahan kering
- tuangkan air sedikit demi sedikit & gaul hingga sebati
- masukkan sedikit pewarna & gaul sebati
- tapis supaya dapat adunan yg halus je
-masukkan dalam acuan khas & sedia utk dimasak
 
 

Khamis, April 18, 2013

cuti mengejut

17 april 2013 :: Rabu
 
ni perjalanan yg keputusannya LAST MINUTE. papa tanya mlm td dlm kul 9.30pm, esok nak ikut g SABAK BERNAM tak ?
hurmmm tak pasal2 mama jadi keliru. adeh..... letih pikir. last2 join je lah ikut papa g AUDIT kat Hospital Sabak Bernam ( padahal hantar je papa kat situ pehtu mama g jenjalan dengan anak2 ).
 
bertolak dari rumah dalam kul 7.15 am. terus terkejar-kejar g ambik & hantar JELI. memang macam lipas kudung le cz nak cepat punya pasal. papa nak kena ada kat sana kul 9.00am. seb baik kejap je buat kerja MAMA then terus je g sabak bernam. ALHAMDULILLAH selamat sampai dalam kul 8.40 am.
 
 
then tinggalkan je PAPA kat situ. mama + anak2 terus patah balik semula ke SUNGAI BESAR cz mama semangat nak g pasar rabu. hik2 kali ni macam x besar sangat & x berapa best sgt cz byk jual tudung + baju je. nak cari sarapan pun x berapa ada gak. tak beli apa sangat pun.
 
then terus g rumah NENEK (sebelah abah) kat parit 2 timur. lepak2  jap borak2 dengan nenek. tak lama tu anjang + mak anjang pulak datang cz nak tengok rumah derang yg masih dalam pembinaan tu. dalam kul 11.45am gerak g sabak bernam semula cz NU'MAN dah merengek asyik ajak balik je.
 
 
singgah bandar SABAK BERNAM jap cari yu yu ice tp disebabkan agak awal so perasa yg MAMA nak beli tu belum masak lagi. hurmmmm.....
 
then terus balik rumah nenek (sebelah mak) kat Batu 2 Sepintas. lunch & lepak2 kat situ sampai ASAR cz tunggu papa habis kerja kan. dapat le bawa balik ubi keledek, labu air, pisang & kacang panjang.
 
on d way balik tu singgah TAPAU dinner kat mee udang kuala selangor. ALHAMDULILLAH selamat sampai rumah dalam kul 7.15pm

ketam masam manis

 
KETAM MASAM MANIS
 
bahan :
ketam ( sy ni 4 ekor je )
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih diketuk
1 tin nenas kiub bersama airnya ( 240 gm )
1 biji cili merah
setengah batang timun jepun
buah tomato ( jika ada & suka )
saderi ( jika ada & suka )
4-5 sudu besar sos cili
sedikit air
garam
 
cara :
- tumis bawang besar & bawang putih hingga kekuningan
- masukkan ketam & goreng sebentar
-tambahkan sos cili & air nenas dalam tin, gaul sebati
-tambahkan semua sayuran & sedikit air
-tambahkan perasa, gaul sebati & biarkan mendidih
-siap untuk dihidang

Jumaat, April 12, 2013

tart telur

 
TART TELUR
 
bahan doh :
100 gm tepung gandum
70 gm mentega
30 gm gula halus
sedikit air
 
cara doh :
- campurkan semua bahan & gaul sebati
-masukkan air sedikit demi sedikit
-uli adunan hingga lembut
-masukkan dalam acuan yg bersesuai
 
bahan inti :
3 biji telur ayam
200 ml susu full cream
150 gm gula ( 3/4 cawan )
1 sudu teh esen vanila
 
cara inti :
- campurkan semua bahan
- pukul sedikit sehingga semuanya sebati
-tuangkan adunan ke dalam doh tadi
-bakar = 170 darjah = 20 minit
 
** yg ni saya guna cup muffin je 
 

sambal tahun @ taun

 
SAMBAL TAHUN @ TAUN
 
bahan tumbuk :
bawang merah
bawang putih
ikan bilis
cili api
 
bahan lain :
kulit lembu @ kerang
lengkuas muda & tua ( banyak2 & dipotong2 )
cili api ( just buang tangkai )
santan pekat
garam
gula
air
 
 
cara :
- tumis bahan tumbuk hingga agak garing
- masukkan kulit lembu @ kerang & cili api
- jika kulit lembu sudah masak @ kerang hampir masak, tambahkan santan
- perasakan dengan garam & gula
 
** jika KULIT LEMBU...... rebus lama2 sampai masak then baru masukkan santan & perasa

kerang taucu

 
KERANG TAUCU
 
bahan :
250 gm kerang yg sudah direbus + dibuang kulit
2 sudu besar taucu manis
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
setengah biji timun jepun
sedikit sos soya & gula
 
cara :
- tumis bawang besar, bwg putih & cili merah
- bila bawang dah kekuningan, masukkan timun yg dipotong memanjang
- kemudian tambahkan taucu, kerang, sos soya & sedikit air.
- perasakan dengan secubit gula
- biar mendidih sebentar & siap

puding roti + sos kastard

 
PUDING ROTI + SOS KASTARD
bahan puding :
2 1/2 cawan susu full cream
9 keping roti yg disiat2 @ dipotong kecil2
2 biji telur ayam
4 sudu besar gula


2 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
 1 sudu besar tepung jagung
jika suka, boleh tambahkan kismis @ coklat cip
 
cara :
- letakkan roti di dalam loyang
- campurkan semua bahan & gaul sebati
- tuangkan ke dalam loyang berisi roti tadi
- tekan2 sikit supaya roti menyerap susu
- bakar = 170 darjah = 30 minit
 
bahan sos :
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu makan gula
sedikit serbuk vanila ( jika ada )
 
cara :
- gaul sebati semua bahan & masak di atas api sederhana sehingga sos agak pekat
- tuangkan sos semasa menghidang @ bila nak makan
 
** puding tu agak lembut, sesapa yg nak KERAS, just letak susu 2 cawan sahaja

skirt kembang ??????

12 april 2013 :: jumaat
 
hari ni macam takde apa nak dibuat sangat so tetiba MOOD menjahit dah datang. walaupun si NA'IM mengacau tp teruskan juga my aktiviti. ni gara2 ESOK terasa nak pakai yg warna BIRU tu.
 
3 helai skirt kembang tu dah berjaya mama TUKARKAN menjadi seluar. ni gara2 papa asyik ketawakan mama bila pakai skirt yg warna biru tu. lagipun terasa macam TAK SELESA masa pakai cz mama dah biasa berseluar so tukarkan ia. yeayyyyyy
 
yg warna COKLAT tu skirt zaman u rasanya. memang dah lama tak pakai so bila dah TUKARkan ia cconfirm akan dipakai. biar longgar @ besar janji SELUAR. hik2
 
yg BUNGA2 tu asalnya DRESS labuh pehtu mama potong cz macam tak best je bl pki dress tu so potong jadikan SKIRT je. pehtu still tak terpakai gak so hari ni mama jadikan ia SELUAR.
 
 

Sirat Mustaqim

 
 
TOLONG BACA SHARE DEHH!!

Perihal Sirat Mustaqim.

Perjalanan semua manusia di atas Sirat Mustaqim adalah berbagai diantaranya ialah :

... 1) Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas kilat.

2)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti tiupan angin.

3)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti burung terbang.

4)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat seperti kelajuan kuda lumba.

5)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas lelaki perkasa.

6)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat sepantas binatang peliharaan.

7)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat dalam tempoh sehari semalam.

8)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama satu bulan.

9)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama bertahun-tahun.

10)Ada golongan yang dapat melintasi Titian Sirat selama 25 ribu tahun.semua kiraan masa adalah mengikut kiraan masa dunia.

DIANTARA TIPS UNTUK MELEPASI TITIAN SYIRAT AL-MUSTAQIM

Dalam sebuah hadith panjang riwayat Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud

“Dan diletakkan sebuah jambatan di atas neraka jahannam, lalu aku dan umatku menjadi orang pertama yang meniti di atasnya. Rasul-rasul berdoa pada hari itu : ‘Ya ALLAH, selamatkan, selamatkan.’ Di kanan kirinya ada pengait-pengait seperti duri pokok Sa’dan. Pernahkah kalian melihat duri pokok Sa’dan?” Para sahabat menjawab, “pernah, wahai Rasulullah.”

Baginda melanjutkan : “Sesungguhnya pengait itu seperti duri poko Sa’dan, namun hanya ALLAH yang tahu besarnya. Maka ramai manusia yang disambar dengan pengait itu sesuai dengan amal perbuatannya di dunia.”

Suasana pada saat itu pastinya mengerikan. Suara teriakan, jeritan meminta tolong, tangisan, dan ketakutan terdengar dari pelbagai arah. Lebih mengerikan suara gemuruh api neraka dari bawah sirat yang siap menelan orang terjatuh ke dalamnya. Tidak henti-henti Rasulullah s.a.w. dan nabi-nabi yang lain termasuk juga malaikat berdoa untuk keselamatan manusia,

“Ya ALLAH, selamatkan, selamatkan.”

Setiap muslim wajib menjadikan kepercayaan kepada perkara ini sebagai aqidahnya. Berkenaan dengan sifat titian ini, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda mafhumnya : “Ia ialah sebuah jalan yang sangat licin, kaki sulit sekali berdiri di atasnya.” (Riwayat Imam Muslim daripada Abu Said Al-Khudri)

Dalam hadith Ahmad daripada Aisyah r.h.a., Rasulullah s.a.w. menyifatkan bahawa sifat titian itu adalah lebih tipis daripada rambut dan lebih tajam daripada pedang.

Sirat di akhirat ini wujud hasil daripada titian (jalan) hidup yang kita pilih selama tinggal di dunia. Oleh sebab itu, siapa yang memilih jalan ALLAH, sambil bepegang teguh dengan syariat Islam, maka sirat di akhirat ini akan mudah dilalui untuk sampai ke syurga idaman.

Sebaliknya, siapa yang enggan melalui jalan ALLAH ini, lalu memilih jalan hidup yang bebas daripada aturan halal-haram, maka hari itu sirat yang akan dilaluinya menjadi sangat sempit dan sukar dilalui. Golongan ini akan tergelincir dari titian lalu jatuh melayang-layang ke dalam neraka jahannam selama-lamanya.

Imam Abu Tahir al-Qazwini berkata : Setiap orang yang biasa berjalan di titian agama, maka ia akan sangat mudah melintasi sirat di akhirat. Dan sesiapa yang tidak biasa melaluinya, maka ia akan menemui kesulitan berjalan di atasnya, kakinya akan tergelincir dan ia akan menyesal selama-lamanya.”

Jadi di sini, disertakan tips dan pantang larat sirat

Rasulullah s.a.w. pernah menyebut beberapa amalan yang dapat menjamin keselamatan seseorang melintas di atas sirat. Antaranya adalah :

~Banyakkan bersedekah

~Melazimkan diri hadir ke masjid

Sebaliknya, beberapa amalan buruk dapat merencatkan kelancaran perjalanan seseorang di atas titian sirat. Amalan itu antara lain ialah :


Membuat tuduhan dusta kepada seorang Mukmin.

Abu Daud meriwayatkan daripada Muaz bin Anas al-Juhani, sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :

“Sesiapa yang menjaga seorang Mukmin daripada gangguan munafik, maka ALLAH akan mengutus seorang malaikat untuk menjaga tubuhnya daripada api neraka jahannam, dan sesiapa yang membuat tuduhan (dusta) kepada seorang Mukmin untuk memburukkan namanya, maka ALLAH akan menghentikan langkahnya di atas sirat hingga ia bersedia melepaskan tuduhan tersebut.”

*Termasuk membuat tuduhan dusta ialah menyokong tuduhan tersebut dan menyebarkannya dalam kalangan masyarakat untuk merosakkan nama baik atau reputasi orang yang dituduh. Justeru, berhati-hatilah dalam menapis tiap berita dan cerita yang kita terima. Lebih-lebih lagi bila berkaitan dengan dosa seperti zina dan liwat. Kita memohon agar ALLAH membersihkan umat kita daripada sikap-sikap yang tidak sihat ini.

p/s: ini bukan gambaran sebenar Neraka. tp ia hanyalah sekadar lakaran semata2. harap maklum.

Titian Siraq 5,000 tahun mendaki, 5,000 tahun mendatar dan 5,000 tahun curam. Nauzubillah...

yeay..... ada BAKAT


Sukan PASTI Darul Ilmi 2013

7 APRIL 2013 :: AHAD
8.00 AM - 1.40 PM
KG SETIA, IJOK
SELANGOR
 
hari ni SEMUA semangat cz nak berSUKAN setelah berlatih hampir 2 minggu. so pepagi kul 8.15 am dah terpacak kat padang. tu pun rasa macam dah terlewat tp masa sampai tu tak ramai pun lagi yg dh dtg so lepak2 je lah. tak lama tu buat pendaftaran untuk CABUTAN BERTUAH & indoor game ( papa je yg masuk - 1 game - rm3.00 - baling dat ).
 
sukan ni join sekali bebudak PASTI DARUL ILMI & org2 kampung. sukarelawan nya adalah student UNISEL cz derang sambil2 buat assignment. SUKAN tak ambik masa yg lama sangat cz acara sikit je. si NU'MAN langsung tak nak join so just jd penyokong & penyibuk je lah. dalam acara sukan tu ada berenti2 utk bagi peluang PAPA + MAMA join acara tiup & pecahkan belon then aktiviti anjuran UNISEL ( mewarna guna pasir ).
 
sekolah ni punya sistem, main HABIS2 dulu baru bagi HADIAH so agak letih juga lah nak tunggu TAMAT. memang keletihan tapi menyeronokkan.
 
 
aksi2 alif naufal yg semangat bersukan
 
ni FIRST time alif naufal tiup belon sebesar itu.
itulah belon yg PAPA tiup, dpt lah no 2. seb baik tak meletup
acara sesuka je nak masuk kategori BAPAK2 budak
 
penuh BERGAYA membaling dat tapi tak menang.
 
ni lah dia Alif Nu'man yang lasgsung tak nak join sukan.
seb baik dia tak kisah tak dapat hadiah.
 
sesi ambik hadiah & menunggu majlis tamat.
semua dah KEPENATAN.
 
PENYOKONG setia yg sangat2 CERIA kan.....
 
ni lah hadiah yg kami dapat. TEMA hadiah tahun ni ialah BESEN.
 
Alif Naufal = no 1 / bawa bola dalam dulang & no 2 / seluar gergasi
papa = no 2 / tiup belon plg bsr & no 3 / tiup & pecahkan belon
mama = cabutan bertuah + no 2 / tiup & pecahkan belon
 
 

Isnin, April 01, 2013

gunting rambut

31 mac 2013 :: ahad :: rumah yellow
 
AKHIRNYA berjaya gak bebudak ni gunting rambut. tunggu dari hari ISNIN lagi. projek stop gara-gara mesin yg ada ROSAK. selalunya mama je yg guntingkan cz senang je kan. lagipun papa selalu sibuk. kali ni beli yg letrik punya. tak yah CAS2 dah.
 

taman wetland

 
petang tu MELEPAK kat sini pulak cz ada sambutan HARI LAHIR anak sedara. just lepak2 aje sambil makan2. amin + angah bz dengan aktiviti MEMANCING. yg gegirl berborak2 je lah. then tak lama tu HUJAN lebat gak. tempias gak le WAKAF tu. apa2 pun ENJOY. dalam kul 5++ kitorang gerak balik rumah dah.
 
 
 

giant shah alam

 
31 mac 2013 :: ahad :: shah alam
 
hari ni plan nak ke KAJANG & PUTRAJAYA so alang2 nak ke sana pagi tu g sarapan kat pasar karat dulu. ronda2 sikit then singgah kejap ke GIANT. motif utama g situ nak cari MESIN GUNTING RAMBUT je. seb baik jumpa.
 

genting strawberry leisure farm

 30 mac 2013 :: sabtu :: gohtong
 
sebenarnya tak plan pun nak g SINI cuma macam boring cz sepanjang cuti sekolah mama + anak2 tak ke mana pun. banyak masa duk DALAM rumah aje. pehtu mama rasa nak ajak papa g jalan2 yg dekat2 je + tak keluar duit yg banyak sangat tapi still seronok.
 
kitorang bertolak dari rumah dalam kul 2.30 pm cz tunggu solat zohor + makan2 + rehat2. lagipun pagi tu papa + 2 hero kecik g BEKERJA kat surau taman ni. sepatutnya kejap je dah sampai tapi ambik masa lebih 2 jam juga cz JEM. ingatkan ada kemalangan @ masalah apa ke tapi rupa2 nya ada org baiki JALAN je.
 
 
 
mula2 terus g tengok LAVENDAR farm + bunga2 sikit. yg peliknya takde bau lavender pun. hik hik hik ada gak kedai cenderemata kat situ tp takde apa pun yg mama berkenan nak beli. agak MAHAL juga lah kan. lagipun niat just nak jenjalan je.
 



 
then g kutip buah strawberi pulak. mula2 sampai tu bebudak ni semua buat hal macam tak seronok datang kat situ. tup2 masa duk kutip tu sangat2 TERUJALAH memasing sampai tak sedar dah BANYAK yg digunting. nanges nak bayar. kalau ikutkan memang nak kutip banyak2 tapi MAHAL kan. kalau kutip sendiri 100gm = RM 8.00 so kitorang kena RM 31.80 gtu. apa2 pun SERONOK.
ada juga jual strawberi yg dh siap dikutip 300gm = RM 15.00
kiranya kat sini ala-ala cameron gak lah tpi tak lah SEHEBAT kt cameron.
cuaca pun langsung tak SEJUK cz jauh lagi dari GENTING.
 

 
lepas petik2 strawberi tu terus lalu ke tempat madu lebah then macam KAFE pulak. lepak kejap kat situ sambil makan2 strawberi yg dikutip tadi. macam2 gak makanan yg derng jual. ada gak TRY teh tarik strawberi, sedap juga pada tekak kitorang tapi tak beli pun.
rega RM 26.80 = 1 kotak = 12 peket
 
then terus ronda2 KEDAI yg ada kat situ. kiranya kat situ derang buat style jalan SEHALA so akan melawat semua tempat le.
 
 

daftar darjah 1 & sekolah agama

29 mac 2013 :: jumaat :: ijok
 
SEKEJAP je anak2 mama + papa membesar dengan sihat. tup2 dah masanya ALIF NAUFAL nak masuk darjah 1 ( tahun depan ).
 
seb baik mama bertindak CEPAT kes daftar sekolah ni. kalau lambat sikit je ( selepas bulan april 2013 ) dah dikira LEWAT. tapi tu maybe utk sekolah2 kawasan SELANGOR je kut.
 
hari selasa 26 mac 2013 mama daftar online ( tgh2 malam tu ) cz masa tu dapat guna laptop PAPA. kena juga guna laptop papa cz papa boleh terus PRINT dokumen tu. kat rumah mana lah ada printer kan. seb baik mudah je nak daftar on9 tu. apa2 pun kena baca syarat2 dulu baru lah faham situasinya kan.
 
sape2 yg nak daftar anak2 masuk darjah 1 tu bolehlah ke sini ye...... ( sekolah2 di selangor je )
 
hari khamis baru lah papa PRINT kan dokumen tu. then JUMAAT terus hantar dokumen berkaitan ke sekolah yg kita nak hantar tu. kitorang pilih masa cuti sekolah cz tak yah jumpa ramai2 orang kan. just kerani je yg ADA. he2
 
 
then kitorang terus ke SEK AGAMA BUKIT BADONG pula untuk tanya cara2 nak daftar. lagi simple je cz JUST isi borang yg sekolah sediakan, sertakan sekali dokumen berkaitan & 2 keping gambar. settle.......
 
tapi masa tu kitorang tak dapat hantar terus cz HANYA gambar je yg takde. dokumen : ic + surat beranak anak, ic mak ayah dah ada dah. so kitorang teruskan perjalanan ke Kuala selangor untuk AMBIK GAMBAR.
 
sambil2 tu g TM sekali cz papa ada hal nak komplen pasal bil streamyx. lama gak duk kat TM. pehtu terus cari kedai GAMBAR. nampak 1 kedai terus je g ctu kan. tapi tuan kedai sangat2 lah MASAM + macam tak best lah kita nak membeli. dah le nak ambik gambar bebudak kan...... geram ada, kelakar pun ada. tapi gambar si alif memang sangat2 tak cun. hak2
RM 13.00 = 4 keping = terus siap
 
on d way balik rumah tu SINGGAH sekali lagi ke sekolah tu untuk hantar semua dokumen yg diperlukan
 
ALHAMDULILLAH settle masalah untuk pendaftaran sekolah. tunggu hujung tahun je untuk BELI barang2 keperluan sekolah rendah + sekolah agama juga.

cabut gigi - alif naufal

29 mac 2013 :: jumaat :: klinik kesihatan kuala selangor
 
AKHIRNYA hari ni dapat gak cabut gigi alif naufal setelah menunggu dalam 4 hari gara2 xde klinik gigi yg berdekatan. klinik kerajaan yg terdekat pulak temujanjinya 2 kali je sebulan & tarikhnya dah terlepas. ni kebetulan papa CUTI so cari gak le kat mana2 klinik yg sesuai.
 
disebabkan hari JUMAAT so derang nak tutup klinik pukul 11.45 am. nasib baik sempat sampai kat situ dalam 11.30 am & xde pesakit so terus je lah cabut gigi alif. sekejap je prosesnya.
 
lagipun giginya dah BERGOYANG gara-gara ada gigi baru nak tumbuh. gigi yg dicabut tu masih ELOK lagi. syukur alif naufal STEADY je masa gigi kena cabut tu. settle dah masalah dia.
 

mee udang kuala selangor

29 mac 2013 :: jumaat :: Kuala Selangor
 
lepas setel je PAPA solat jumaat kitorang baru sibuk nak cari LUNCH. walaupun lalu banyak kali di jalan yg sama cz banyak urusan nak dibuat tapi kitorang still lalu gak lagi utk TEST makan kat kedai ni cz baru2 ni masuk kat JJCM TV3 tu ha. seb baik mudah je cari kedainya cz betul2 tepi jalan.
 
 
mama order MEE UDANG BANJIR, papa order NASI GORENG UDANG & anak2 order KUEY TEOW UDANG. air kitorang share2 aje lah...... jus epal, milo ais & bandung.
ALHAMDULILLAH sangat2 sedap pada tekak kitorang. kiranya berbaloi lah g makan kat situ TAPI tak tau harganya cz papa lupa nak tanya. hik2 kat kedai tu memang xde nampak tanda harganya.

redeem - kelab drypers

ALHAMDULILLAH dapat redeem untuk kali ke 2. ni just utk rekod MAMA je ni.
 
point = 561
redeem point = 560
brg2 redeem = 1 tupperware, 3 permainan, 3 pek pampers
jenis pos = pos xpress
tarikh pos = 18 mac 2013
track no = LG14 903 031 0MY
 
 

Rabu, Mac 27, 2013

kek coklat kukus berlapis keju

mama terlebih RAJIN hari ni. lagipun ada kawan papa nak datang so kena lah masak sesuatu untuk derang makan sambil bersembang kan. lagipun semua bahan2 untuk CUBA kek ni ada kat dapur so laju je mencuba. rupa ASAL kek tu plain je kat bahagian atasnya. mama saje je buat corak macam sarang labah-labah tu cz nak nampak cun lah kononnya. ha3
yang paling PENTING anak2 sangat2 suka makan kek ni so tak sempat nak hulur kat jiran.
 
 
 
KEK COKLAT KUKUS BERLAPIS KEJU
 
bahan lapisan COKLAT :
170 gm  tepung gandum
170 gm  mentega
3 biji  telur saiz B
220 gm  gula
1 sudu teh esen vanila
45 gm  serbuk koko ( bancuh dgn 150 ml air suam )
 
cara :
- putar mentega dengan gula sehingga mentega lembut & sebati dgn gula
- tambahkan telur satu per satu & pukul lagi
- tambahkan esen vanila, bancuhan koko & gaul sebati
- tambahkan tepung sedikit demi sedikit & gaul sebati
- bahagikan adunan kepada 2 adunan
 
bahan lapisan KEJU :
250 gm  cream cheese
1 biji  telur ayam
60 gm  gula kastor
1 sudu teh  jus lemon / jus oren / esen vanila
2 sudu besar  tepung gandum
 
cara :
- putar cream cheese hingga lembut
- tambahkan gula & putar lagi
- masukkan telur & putar lagi
- tambahkan jus @ esen & tepung
- gaul sebati semua bahan
- asingkan sedikit untuk buat hiasan atas kek
 
cara masak :
-kukus setengah adunan coklat selama 20 minit
-lapiskan adunan keju ke atas kek coklat tadi & kukus lagi selama 20 minit
-tuangkan adunan coklat terakhir & buat corak sarang labah2 @ corak yg anda suka
- tutup sikit dgn aluminium foil supaya air x jatuh atas kek
- kukus lagi dalam 20 minit, SIAP 
 
cara buat sarang labah - labah :
- ambil adunan keju & paipkan ke atas kek
- buat bentuk bulatan bermula dari tgh kek
- bulat kecil hingga bulat besar ( bukan bentuk ubat nyamuk ye )
- ambil hujung pemegang sudu @ pencucuk sate, buat garisan dari tgh kek ke luar ye
- nak cantik, bahagikan kek macam kita nak potong kek tu
 

mee kari

 
MEE KARI MY STYLE
 
bahan kisar :
setengah cawan udang kering
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
3 batang serai
 
bahan lain :
sepeket mee kuning yg telah dicelur
1 liter santan pekat
setengah peket serbuk kari ( saiz paling kecil )
daun limau purut
fishball / fish cake
sawi pak choy
ayam
garam
 
bahan hiasan :
telur rebus
bawang goreng
daun sup / bawang
limau kasturi
 
cara  masak kuah :
- rebus bahan kisar bersama ayam sampai separuh masak
- tambahkan juga serbuk kari
- bila ayam separa masak, tambahkan santan dan semua bahan lain kecuali MEE
- biarkan menggelegak hingga semua bahan masak
 
cara hidang :
- isikan mee ke dalam mangkuk dan letakkan bahan hiasan
- tuangkan kuah dan siap untuk dimakan

free hot wheels

anak2 ni MINAT sangat dengan hot wheels. dah berlambak2 koleksi hot wheels kat dalam rumah. kali ni dapat FREE pulak & dah lengkap pun koleksinya. memasing dapat sorang 2. dapat FREE dalam kotak koko crunch, cookies & honey star yg bersaiz sederhana. ada gambar kat luar kotak baru ada kereta di dalamnya. yang tak berapa SYOK kali ni tak nampak warna kereta yg ada di dalam so NASIB lah kan. ni dah 2 kali beli so dapat lah 2 pcs warna hitam, 1 pc warna merah & 1pc warna hijau.
beli kat TESCO cz derang tgh buat offer sekotak RM 8.92 shj ( igt2 lupa ni )
 

ayam rose

27 mac 2013 :: dapur 3 alif :: rumah yellow
 
hari ni memang nak masak AYAM cuma tak tau nak masak apa so pepagi dah belek2 buku resepi yg ada. setelah sesi belek2 tu tergerak hati nak cuba AYAM ROSE.
tapi macam biasalah kan, mama memang suka tokok tambah apa2 yg ada dalam peti.
kiranya tak ikut resepi sangatlah. kalau KEK je baru ikut bebetul.
 
 
 
AYAM ROSE
 
bahan :
setengah ekor ayam
2 biji kentang
1-2 ketul asam keping
sedikit mentega
 
bahan kisar :
3 biji cili merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 batang serai
1 kiub ayam
sedikit garam & gula
sedikit air
 
cara :
- sediakan aluminium foil untuk bungkus semua bahan ni
- masukkan ayam yg dipotong2 & kentang yg dipotong kecil ke dalam bungkusan
- masukkan bahan kisar
- tambahkan mentega & asam keping
- bungkus elok2 supaya air tak keluar
- bakar dalam oven 180 darjah, 35 - 45 minit
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...