ROTI KACANG MERAH
bahan :
400 gm tepung roti
150 gm air sejuk
60 gm gula pasir
25 gm mentega
1 bungkus yis serbuk
1 biji telur ayam
1 st susu tepung
1 st bread softener
1/2 st backing powder
1/2 st bread improver
secubit garam
inti kacang merah secukupnya - pn. ie beli yg dah siap je
cara :
1 : satukan yis & telur. pukul sedikit
2 : bila rata, masukkan semua bahan lain kecuali air
3 : gaul rata guna mesin pengadun biasa je sambil tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga habis
4 : pn. ie xde mesin canggih so bila dah rata tu pn. ie uli dgn tangan ye sampai adunan betul2 sebati
5 : biarkan adunan selama 1 jam, pn. ie tutup guna plastik jernih tu je. doh akan mengembang 2 kali ganda
6 : bila dh cukup 1 jam, pn. ie tumbuk sedikit adunan tu & mula bahagi2 kan ia menjadi kecil & bentukkan roti yg nak dibuat
7 : biarkan doh yg dh dibentuk tu selama 45 minit pulak, tutup dgn plastik gaks
8 : sapukan telur yg dipukul sedikit kat atas roti tu & bakar. pn. ie guna 160 darjah C selama 15-20 minit
9 : sapukan sedikit mentega di permukaan roti selepas masak ( untuk nampak berkilat )
:: sama je mcm kat kedai tu ::
:: puas hati cz dapat buat sendiri ::
Tiada ulasan:
Catat Ulasan