hari sebenarnya pn.ie sangatlah SIBUK cz banyak menda nak dibuat cz dah tinggalkn rumah selama ENAM HARI. tapi apa-apa pun pn.ie SEMPAT gak mencuba resepi MEE JAWA. pertama kali masak ni. dah lama nak cuba tapi BAHAN bahan x ckup so kali ni BERJAYA gaks cz dapat keledek masa balik rumah mak haritu.
kiranya sesi masak-masak ni dpt TENANGKAN fikiran sebelum buat kerja yg menimbun tu. lagi PUAS HATI cz ia menjadi & dapat PUJIAN dari pengkritik tetap bg setiap masakan pn. ie. BERBALOI-baloi.
RESEPI ni pn.ie dapat dalam buku 1 HARI 1 RESEPi chef hanieliza tapi pn ie ubah apa yg patut pehtu MEMANG pn.ie TAK IKUT langsung sukatannya. kira main campak aje le. tapi pn.ie SALIN resepinya kat sini ye.
bahan A :
1 bungkus mee kuning
1/2 kg daging ( pn. ie guna isi ayam je , daging xde stok )
1 cawan tauge
2 tangkai daun bawang
5 biji cili merah ( pn.ie x letak pun cz tak suka cili @ tak suka pedas )
3 keping tauhu goreng
3 biji telur rebus
3 biji limau nipis ( pn.ie guna limau kasturi aje cz dpt dr rumah mak )
sedikit bawang goreng
bahan B ( untuk kuah ) :
1/2 kg keledek - rebus & kisar ( pn.ie guna keledek yg kuning oren tu )
3 ulas bwg putih
5 biji bwg merah
3 btg serai
2 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 cwn udang kering
2 sudu makan cili kisar
3 sudu makan serbuk kari daging
air rebusan daging secukupnya ( pn.ie ganti dengan kiub ayam je )
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh gula
garam secukup rasa
Cara Masak :
1 : rebuskan daging sehingga lembut dan hiriskan kecil2
2 : panaskan myk, tumis bahan kisar, rempah & cili kisar hingga garing
3 : masukkan keledek yg dikisar & tambahkan air rebusan daging ikut kepekatan yg anda suka
4 : bila menggelegak, tambahkan gula & garam. biar kuah mendidih & kelihatan pekat.
5 : hidangkan dengan bahan A
Tiada ulasan:
Catat Ulasan