HARI NI pn. ie bersemangat betul nak cuba buat PAU cz bahan2 nya dah ada + dah tak tau nak buat apa kan. bertambah bersemangat cz intinya masih banyak lagi dalam simpanan.
ni PERTAMA KALI pn. ie buat @ masak pau. tepung pau tu dah beli hjg bln lepas lagi. ha3
hasilnya : RASA nya sedap gak & boleh tahan
bentuk : main hentam je & buat cumel2 je
inti : buh banyak2 baru puas hati
kulit : agak menggerutu sikit
anjal @ naik : x brp naik sangat tapi SEDAP gak
PAU KACANG MERAH
bahan :
3 cawan tepung pau
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar yis kering
2 sudu besar minyak masak
1 cawan air suam
inti kacang merah secukupnya ( pn. ie beli yg dah siap )
cara :
1 : gaul rata semua bahan kecuali air
2 : tambahkan air sedikit demi sedikit
3 : uli hingga tidak melekat di tangan
4 : tutup dgn kain & biarkan hingga naik 2 kali ganda
5 : tumbuk adunan & bahagikan jd ketulan kecil
6 : bulat & masukkan inti yg anda suka
7 : biarkan adunan hingga naik lagi sambil panaskan kukusan
8 : kukus selama 10 - 15 minit
Tiada ulasan:
Catat Ulasan