14.01.2011 : Jumaat : Dinner
hari ni makan MIHUN SINGAPORE aje cz kenalah pelbagaikan menu. takkan makan nasi berlauk je kan. padahal Pn. Ie xde idea nak masak lauk apa. hik...
MIHUN SINGAPORE
bahan kisar : bawang merah, bawang putih, udang kering
bahan : udang, kubis, bihun, lada hitam, garam, telur ayam
cara :
1 ) tumis bahan kisar sampai agak garing
2 ) masukkan udang & sayur
3 ) masukkan bihun, lada hitam & sedikit garam
4 ) kalau mihun agak keras, tambahkan sedikit air
5 ) pecahkan telur, masakkan sampai ia sebati & kering.
Pn Ie jarang buat sarapan yg berat-berat so hari ni kitorg makan roti aje.
untuk Pn. Ie + En. Han = sandwich sardin & teh o
untuk ALif + Nu'man = roti mentega bergula & teh o
simple2 cukuplah kan....
15.01.2011 : Sabtu : Makan tengah hari
untuk tengah hari pulak Pn. Ie sungguh semangat nak makan ikan keli so menunya
nasi putih + ikan keli panggang + kuah asam @ kicap + labu air masak lemak + air ribena
:: 4 ekor cukuplah ::
rasa macam x berapa kenyang pulak makan nasi tadi cz makan x banyak mana pun. so pikir punya pikir, petang tu buat KENTANG TEMPURA pulak. ada 1 biji je so sorang sikit je lah. Alif x puas makan cz sikit sangat. hik... pasni buleh buat lagi cz sedap pulak.
konon-konon nak buat spring potato tapi xde mesinnya so buat yg ni je lah. potong nipis-nipis ala2 spring potato tu. sedap juga.
16.01.2011 : Ahad : macam2
sarapan pagi : milo panas + mee goreng
Lunch : nasi putih + ikan kerisi stim @ rebus + kangkung tumis + air ribena
minum petang : teh o + apam siam
Dinner : nasi putih + ikan cencaru sumbat + kangkung tumis + air teh o
( banyak x ambik gambar cz biasa je kan)
( banyak x ambik gambar cz biasa je kan)
IKAN CENCARU SUMBAT
bahan : ikan cencaru, garam, kunyit
bahan kisar : cili merah, cili kering, serai, bawang merah, bawang putih, garam, gula
cara :
1 ) bersihkan ikan & belah tengah ( dua2 bahagian )
2 ) perap sekejap dgn garam & kunyit
3 ) masukkan bahan kisar ke dalam belahan tadi & goreng dgn minyak
4 ) sedia dimakan
wah sedapnya ikan cencaru tu..lama betul tak makan.sejak lepas kawin ni rasanya masih belum makan lagi ikan cencaru..lama tu..esok lusa nak kena gi cari juga ni...amik resepi akk:)
BalasPadambile ko sebut ikan cencaru ni, tingat aku satu kisah... mase tu nk gi lawat kwn aku br lps operate.. dia kim nasi ngan ikan cencaru bakar... gi kedai nk beli, tny la brader yg jual ikan bakar tu. ikan cencaru ade ke x.. skali, depan mata aku je la.. hahaha.. rupenye ikan kerongan(bahse kelate) tu ikan cencaru.. hahahah..
BalasPadamidah : wah, lama sgt dah tu. akak pun sbnrnya jarang beli ikan cencaru @ jaket ni cz dah jemu mkn ms duk asrama. br2 ni duk tgk kawan masak ikan sumbat, teringin plak nak buat... tu yg cr kat psr mlm. puas hati cz husband suka sgt & teruja masa makan. hik....
BalasPadamsue : mak aiii... peliknya nama. aku panggil IKAN JAKET sebenarnya. weh, boleh mkn ke ms lps operate @ dlm pantang ?
BalasPadamklu aku memang PANTANG cz mak ayah aku ckp ikan ni tak sesuai @ tak baguslah utk org operate / lps bersalin
fyda, cuba surf kat youtube, dia ada ajar camne nak potong kentang jd mcm spring. aku citer skit na, potong kedua2 hujung bagi rata,pastu tu cucuk kat lidi, pastu ko potong memusing dari awal (90 darjah keliling lidi) sampai ujung kentang, pastu tarik, bg kembang..jadi la spring patato...hihi... selamat mencuba...aku pandai ckp je, malas nak buat...bila buat leh post kat dlm blog...
BalasPadamaliya : tq, nanti aku cuba tgk. kalau berjaya buat, bleh share kat sini. hik..
BalasPadam