MEE KARI MY STYLE
bahan kisar :
setengah cawan udang kering
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
3 batang serai
bahan lain :
sepeket mee kuning yg telah dicelur
1 liter santan pekat
setengah peket serbuk kari ( saiz paling kecil )
daun limau purut
fishball / fish cake
sawi pak choy
ayam
garam
bahan hiasan :
telur rebus
bawang goreng
daun sup / bawang
limau kasturi
cara masak kuah :
- rebus bahan kisar bersama ayam sampai separuh masak
- tambahkan juga serbuk kari
- bila ayam separa masak, tambahkan santan dan semua bahan lain kecuali MEE
- biarkan menggelegak hingga semua bahan masak
cara hidang :
- isikan mee ke dalam mangkuk dan letakkan bahan hiasan
- tuangkan kuah dan siap untuk dimakan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan