22.10.2011 :: Sabtu
dah LAMA gak mama teringin nak makan masakan ni tapi x jumpa pulak kat mana2 kenduri kawin. nak buat sendiri TAK pandai @ tak pernah cuba. masakan ni sangat sesuai untuk KULIT LEMBU @ KERANG. mama tingin nak mkn yg kulit lembu tapi mama xde stok so buat KERANG je lah. RESEPI ni mama dapatkan dari kawan sekampung ( JIYAH ).
kenapa panggil sambal taun @ tahun ?
SEBAB ia boleh tahan lama cz konsepnya selalu dipanaskan. lagi byk kali panaskan, lagi POWER rasanya.
nak lagi BEST, tambahkan santan masa dipanaskan semula & kerang @ kulit lembu tu lah.
SAMBAL TAUN @ TAHUN
bahan tumbuk :
bawang merah
bawang putih
ikan bilis
cili api
bahan lain :
kerang @ kulit lembu
lengkuas yg dihiris agak halus
cili api
santan pekat
garam
gula
cara :
- tumis bahan tumbuk
- tambahkan bahan2 lain
- masak hingga mendidih & sebati
Tak cukup ni Fie..kalau mak aku dia tambah kacang soya masam tu...apa eh nama dia?? aku lupa laaa...hahahaha
BalasPadam