hari ni MAMA semangat try resepi baru pulak. saje je nak cuba2 kan so nampak le macam PANDAI masak. hik...... padahal, tengok2 je buku resepi yg ada.
AYAM LEMON
ayam :
400 gm isi ayam yg dipotong dadu
5 biji putih telur yg dipukul sedikit
50 gm tepung jagung
cara :
- celup ayam ke dalam putih telur
- golekkan dengan tepung jagung
- goreng hingga masak
- ketepikan
sos :
4 ulas bawang putih dicincang
2 cawan jus lemos
sedikit air
2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar gula pasir
secubit garam
1 sudu besar bancuhan tepung jagung
cara :
- tumis bawang putih
- masukkan jus lemon & sedikit air
- kemudian masukkan serbuk pati ayam, myk bijan, gula & garam
- apabila mendidih, tambahkan bancuhan tepung gandum utk pekatkan sos
- hidang dengan ayam goreng tadi
** RESEPI dari ketuk2 ramadan 2011
Tiada ulasan:
Catat Ulasan