ALHAMDULILLAH hari ni pn. ie mencuba RESEPI baru lagi untuk projek TERBARU & berjaya dengan jayanya. sangat GEMBIRA cz berjaya walaupun baru pertama kali mencuba.
APAM mekar ni dikira berjaya kalau ia mekar setaman gtu. klu tak menjadi mekarnya, x berjaya le. cuak juga masa mula2 nak buka penutup periuk kukus tu. bila buka je, yeay suka cz MEKAR setaman.
APAM MEKAR
bahan :
250 gm gula pasir
2 biji telur
1 sk esen vanila
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sk ovalette
cara :
1 : pukul telur hingga kembang
2 : tambahkan gula & pukul hingga agak hancur
3 : masukkan esen vanila & ovalette
4 : tambahkan tepung dengan berselang seli kan susu segar
5 : gaul sebati & bahagikan ikut beberapa bahagian yg anda suka
6 : isikan pewarna, masukkan dalam acuan & kukus dengan api yg besar selama 10 - 15 minit ( bergantung pd acuan yg digunakan )
Kau x der resipi sukat pakai cawan ke? Aku takder penimbang la, huhu
BalasPadamzu : yg pakai cawan apam pelangi je.tu pun aku modified dr resepi yg aku dpt gak le.
BalasPadamnnti klu aku ada masa & rajin, aku buat sukatan dalam cawan ye ( aku timbang dlu dgn cawan2 nya ). tp lmbt sikitlah cz mula esok aku dh BZ. yeeha