APAM DOT DOT @ POLKADOT
bahan :
3 biji telur ayam
275 gm tepung gandum ( 2 cwn rata )
220 gm gula ( 1 cwn penuh sikit )
150 gm susu segar
3 s.teh backing powder
1 st ovalette
filling yg korang suka
pewarna yg korg suka
* tmbhkn 1 st esen vanila klu nk kurgkn bau telur
* tmbhkn 1 st esen vanila klu nk kurgkn bau telur
cara :
1 : campurkan semua bahan
2 : pukul @ adun hingga sebati
3 : bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna
4 : masukkan kertas acuan dalam acuan kuih lompang & picitkan separuh adunan ( klu xde acuan merah tu, cari acuan kertas yg agak keras mcm utk muffin tu )
5 : tambahkan filling & picit lagi adunan ikut warna yg sama
6 : dot2 kan di atas adunan dengan warna lain
7 : kukus dengan api sederhana selama 10 - 15 minit
**** TIPS dari pengalaman saya
= jgn pukul telur bagi kembang
= jgn simpan adunan ( kiranya adun sebati & terus kukus )
= jgn masak guna api besar, dikhuatiri menjadi apam mekar pula
= akan menghasilkan 70 biji ( klu betul2 full ikut acuan kertas almond london tu )
Tiada ulasan:
Catat Ulasan