macam dah lama je MAMA tak share resepi kan cz sejak akhir2 ni rajin masak yg dah biasa masak je. tak sempat nak TRY2 yg belum pernah buat.
yg ni sebenarnya dah lama nak cuba masak tp SUSAH sangat nak jumpa ayam yg bersaiz kecik. ni pun jumpa kat pasar malam seksyen 16 bangi. jauh kan.......
AYAM PANGGANG MADU
BAHAN :
seekor ayam comel ( suka hatilah nak belah @ tidak )
jus limau nipis
madu lebah
sos cili
sos tiram
sos BBQ
serbuk cili
kicap manis
serbuk lada hitam
** takde sukatan. main letak iku suka je......
CARA :
- gaul semua bahan kecuali ayam
- rasa dulu sebelum lulur ke atas ayam ( kalau sedap alhamdulillah, kalau x berapa sedap, tambahkan apa2 bahan yg patut )
- lulurkan atas ayam & peram dalam 3-4 jam ( mama perap semalaman )
- bakar dalam oven 160 darjah dalam sejam ( terbalikkan bila dah bakar 30 minit )
** bergantung pada OVEN memasing ye
** mama cucuk2 ayam tu dgn garfu supaya ada gak bahan lulur yg meresap ke dalam isinya
lebihan KUAH perapan tu jangan dibuang. tambahkan sos CILI @ sos BBQ then panaskan atas api sampai mendidih. nanti bolehlah CICAH ayam bakar tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan