18 ogos 2011 :: Khamis
haritu mama ada beli pisang & nampaknya mcm x brp laku pulak so drpd membazir baik mama buat murtabak pisang je. lagipun kulit popia masih banyak lagi. memg nk simpn sikit utk buat kuih raya tp bleh beli lain lah.
nanti nak buat murtabak telur lah pulak. he2
nak buat murtabak ni senang sangat2. kdg2 memang ada yg jual tp kebanyakannya derg just letak hirisan pisang. mama x suka style tu so baik buat sendiri kan kalau ada bahan2 nya.
MINI MURTABAK PISANG
bahan :
6 keping kulit popia bersaiz besar
minyak untuk menggoreng
bahan lenyek mcm nak buat cekodok :
3-4 biji pisang berangan
sedikit gula
secubit garam
cara :
1 : masukkan bahan lenyek ke atas 2 keping kulit popia & balut dengan kemas
2 : masak atas api sederhana hingga kekuningan
3 : sedia dimakan
tips
** jangan isi inti terlalu banyak cz ia mudah kembung & meletup ketika dimasak
** nak lagi best, masak dengan mentega @ marjerin
Tiada ulasan:
Catat Ulasan