07.01.2011 :: Sabtu :: Dapur Rumah Hijau
hari ni baru le pn. ie bersemangat sikit nak masak NASI & lauk pauk.
walaupun SIBUK dengan order apam tapi mood masak ada je dtg so settlekan masak dulu.
hari ni pn. ie saje je cuba buat masak lemak cili api ni. tapi macam biasalah ye, pn. ie masak confirm TAK PEDAS & xde sukatan tertentu. semuanya AGAK2 je.
IKAN MASAK LEMAK CILI API BERLENGKUAS
bahan kisar :
bawang merah
cili api
lengkuas
kunyit hidup
bahan :
ikan kembung
santan
garam
gula
belimbing buluh
serai - diketuk je
cara :
1 : panaskan minyak & tumiskan bahan kisar bersama serai
2 : bila bahan kisar dh pecah minyak @ agak garing, masukkan santan & sedikit air.
3 : bila dah agak mendidih, masukkan ikan & belimbing buluh
4 : rajin2 kacau supaya santan x pecah2 & biar sampai semunya masak
5 : sedia dihidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan