26 julai 2011 :: Selasa
hari ni tetiba mama terasa nak makan puding ni masa lepas hantar alif g sekolah tadi. then cepat2 cek fail resepi cz nk masukkan sekali senarai apa yg takde. memang hari ni plan nak g ECONSAVE utk beli apa yg patut lps alif balik sekolah. seb baik 2 bahan je xde so memang CONFIRM le akan dibuat pd hr ni juga.
dlm kul 12.50pm mama mulakan operasi masak jeli pehtu puding kastad then baru kuahnya. kejap je siap cuma semuanya nak DISEJUKKAN dulu baru sedap untuk dimakan. kesudahannya kul 4.30 pm baru mama bersedia & teringat nak makannya.
PUDING KASTAD BERKUAH
puding kastad :
1 cawan tepung kastad
6 cawan air
* klu nk keras, kurgkan air ye
cara :
1 : masukkan tepung & secawan air ke dalam periuk @ kuali
2 : gaul sebati dulu supaya ia x berketul
3 : tambahkan air secukupnya
4 : masak hingga pekat dengan menggunakan api yg perlahan
5 : kena kacau selalu supaya tidak terlampau berketul
6 : bila dah menggelegak @ keluar buih meletup2, dah boleh tutup api & sejukkan
* klu nak cantik, masukkan dalam acuan bersesuaian. kali ni mama malas so cedok2 je dengan sudu.
jeli :
sekotak jeli segera
cara :
ikut je arahan di belakang kotak
* x masukkan jeli ni pun xpe.....
kuah :
1 tin susu cair
2 cawan air
1 cawan air dari koktel dalam tin
1 cawan gula
1 tin buah2an koktel
1 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
cara :
1 : panaskan air & gula sampai gula larut
2 : tambahkan susu, esen vanila & buah2 an
3 : bila dah menggelegak, masukkan telur yg dipukul sedikit dengan garfu
4 : sedia dihidang dengan bahan2 lain
* kalau x suka manis, sila kurangkan gula @ boleh lebihkan air
** boleh juga dicampur dengan buah2an segar, kismis dll yg anda suka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan