PUDING ROTI + SOS KASTARD
bahan puding :
2 1/2 cawan susu full cream
9 keping roti yg disiat2 @ dipotong kecil2
2 biji telur ayam
4 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung jagung
jika suka, boleh tambahkan kismis @ coklat cip
cara :
- letakkan roti di dalam loyang
- campurkan semua bahan & gaul sebati
- tuangkan ke dalam loyang berisi roti tadi
- tekan2 sikit supaya roti menyerap susu
- bakar = 170 darjah = 30 minit
bahan sos :
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu makan gula
sedikit serbuk vanila ( jika ada )
cara :
- gaul sebati semua bahan & masak di atas api sederhana sehingga sos agak pekat
- tuangkan sos semasa menghidang @ bila nak makan
** puding tu agak lembut, sesapa yg nak KERAS, just letak susu 2 cawan sahaja
Tiada ulasan:
Catat Ulasan